Projeler Teknokent Avantajları

Şanlıurfa Teknokent Haberler

Teknokent Avantajları

Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren girişimci firmalara sağlanan destek ve muafiyetler başlıca şu şekildedir:

1-     Firma ve Girişimcilere Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti

Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetleri sonucunda elde ettikleri kazançları Yönetici Şirkete başvurarak alacakları Proje Bitirme Belgesi ile 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

2-     Ar-Ge, Tasarım ve Yazılım Personeline Gelir Vergisi Muafiyeti

Bölgede çalışan; Ar-Ge, yazılım ve tasarım personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2028 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.

3-     KDV Muafiyeti

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde (31/12/2028 tarihine kadar) münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında katma değer vergisinden müstesnadır.

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet göstermeye başlayan şirketler, Yönetici Şirket tarafından onaylanan Ar-Ge, tasarım ve yenilik projelerinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımlarda KDV istisnasından yararlanabilmektedirler.

Yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmaların satışlarında KDV Muafiyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde “Proje Bitirme Belgesi” ya da Kültür Bakanlığından alınacak “Tescil Belgesi” alınması kaydıyla uygulanabilmektedir.

4-     Sigorta Prim İşveren Payında %50 İndirim Desteği

5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun 3. Maddesine istinaden 4691 sayılı yasa kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda görev yapan ve ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. (Dikkat edilmesi gereken husus, sigorta priminin tamamında değil sadece işveren payında uygulanmasıdır.)

5-     Destek Personeline Gelir Vergisi Muafiyeti

Bölgede çalışan destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2028 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamaz. Toplam personel sayısı on beşe kadar olan Bölge firmalarında bu oran %20 olarak uygulanır.

6-     Proje Kapsamında Yeni Alınacak Makine ve Ekipmanlarda KDV ve Gümrük Vergisi Muafiyeti

Bölgelerde Kanun kapsamında yürütülen yazılım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır. Bu istisna kapsamında ithal edilen eşya; Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere Genel Müdürlükçe onaylanarak Tek Pencere Sistemi aracılığıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderilecek izinde belirtilen eşyadan oluşur. Yine projede kullanılmak üzere yurtiçinden alınacak yeni makine ve ekipmanlar da KDV den istisnadır.

7-     Bölge Dışı Çalışma ve Uzaktan Çalışma İzni

Uzaktan Çalışma İzni, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalara %75 ve %100 oranlarında olmak üzere uygulanır. Bu muafiyetli çalışma süreleri hesaplanırken girişimci firmaların Teknokent’te fiilen çalışan personellerinin Teknokent’te geçirdiği süreler baz alınır.

8-     Temel Bilimler Desteği

Yükseköğretim kurumlarının Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji, Biyokimya, Biyoteknoloji, Endüstriyel Tasarım, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programları ile Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine Bakanlıkça belirlenecek diğer programlardan en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Bir teknopark firmasında destekten yararlanacak personel sayısı, ilgili ayda firmada istihdam edilen toplam personel sayısının % 10’unu geçemez.


Uygulama Yeri: Teknokent
Proje Uygulama Süresi:
Şanlıurfa Teknokent Logo